Internationale reglementen
Varen bij slechte zichtbaarheid
feb 28, 2015
Wat te doen bij slechte zichtbaarheid ? In het begin van het jaar zien we regelmatig plotse mist (zeemist) opkomen. Deze mist ontstaat door warme, vochtige lucht die condenseert wanneer hij over een koude zee waait (advectieve mist).Wat te doen als…
Tien meest gepleegde fouten op de internationale aanvaringsregels
mrt 02, 2018
Meest gepleegde fouten op het IAR tijdens het Yachtmaster praktijkexamen. Na 4 jaar Yachtmaster examens af te nemen stel ik vast dat de Yachtmaster kandidaten de vaarregels in theorie wel redelijk goed kennen, maar in de praktijk niet correct…
Maritieme pollutie regels ( Marpol )
okt 30, 2016
Mag men voedsel in zee dumpen ? Bij mijn opleidingen en schipper charter stel ik vast dat veel pleziervaarders ervan uitgaan dat men voedsel gewoon overal in zee mag dumpen omdat het zogenaamd organisch materiaal is dat snel vergaat . Voedsel (en…
Veilige snelheid op zee
mrt 14, 2021
Wat is een veilige snelheid en wanneer is het van toepassing? Het artikel 6 van de Internationale bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee zegt dat een schipper tijdig maatregelen moet kunnen nemen om een aanvaring te voorkomen en/of aan de…
De vlaggenetiquette
mei 29, 2016
De vlaggenetiquette respecteren is een combinatie van wetgeving, goede manieren en traditie. De nationale vlagMeestal is het een wettelijke verplichting om de nationale vlag te voeren op zee. De nationale vlag is de vlag van het land waar je boot…
Internationaal varen - regels
mei 29, 2016
Een niet-Schengenland in of uit varen Wie met een plezierjacht een niet-Schengenland binnenvaart of verlaat moet altijd eerst naar de havenautoriteiten, meestal Harbourmaster genoemd (opgelet : dit is niet de havenmeester van de jachthaven, maar wel…
Passage of voyage planning volgens Solas V
apr 21, 2014
Alle vaartuigen op zee moeten hun reis plannen volgens de SOLAS ( Safety Of Life at Sea ) regels. Sinds 1 juli 2002 zijn er ook richtlijnen van kracht voor pleziervaartuigen tot 24m ( Solas V/34 ) . Het doel van deze reisplanning is om beter…
Een pilotage plan is een onmisbaar deel van de reisplanning
aug 25, 2015
Een pilotage plan maakt integraal deel uit van jouw passage plan volgens Solas V Het kan ongevallen vermijden zoals dit in Oostende van 3 augustus 2015 waarbij een motorboot ’s nachts op de strekdam is gevaren met 2 zwaargewonden als gevolg. zie…
De TSS ( of het scheidingstelsel ) oversteken volgens Internationale bepalingen ter voorkoming van aanvaringen op zee
okt 01, 2015
Het scheidingsstelsel oversteken volgens het boekje. Bij de opleidingen stel ik vast dat zelfs ervaren jachtschippers nogal problemen hebben om de TSS ( Traffic Separation Scheme ) of ook het scheidingstelsel genoemd, correct over te steken. De TSS…
Bijna-aanvaring - near miss situaties
mei 31, 2014
Een “near miss” of een bijna-aanvaring voorkomen. In de beroepsvaart wordt een “near miss” zeer ernstig genomen . De kapitein wordt op de brug geroepen, het incident wordt geëvalueerd en in het logbook genoteerd. In het algemeen kan men spreken van…
Nieuwe wet betreffende de pleziervaart is verschenen
juli 17, 2018
"Wet van 05.07.2018 betreffende de pleziervaart “ is vandaag verschenen in het staatsblad Er zijn 9 hoofstukken : HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingenHOOFDSTUK 2. - Registratie van de pleziervaartuigen HOOFDSTUK 3. - VeiligheidHOOFDSTUK 4. –…
Zeiljacht gered door het gebruik van internationale noodsignalen
mei 25, 2014
Het belang om de internationale signalen te kennen Op 4 mei werd een plezierjacht met twee opvarenden door de Engelse reddingsdienst op de Irish Sea gered, dank zij het gebruik van de internationale noodsignalen.De 45ft catamaran kwam van de Azoren,…
De belangrijkste vernieuwingen voor de particuliere pleziervaarder
nov 14, 2018
De belangrijkste vernieuwingen voor de particuliere pleziervaarder (toelichting 7/11/2018) In 2019 gaat de nieuwe wetgeving van kracht. Er worden overgangsbepalingen voorzien zodat u de nodige tijd heeft zich aan te passen aan de nieuwe regels.…
Snelheidboetes op het water
juli 14, 2013
Laat jouw vakantie niet verpesten door een snelheidsboete. Een van onze klanten heeft een boete van 300 euro gekregen in Kroatië omdat hij te snel voer dicht bij de kust .Op zee zijn er meestal geen snelheidsbeperkingen, maar lokale overheden kunnen…
Boetes op het water in Nederland
apr 01, 2014
De vaarregels in Nederland niet respecteren kan je een hoop geld kosten Een paar voorbeelden : Varen zonder vaarbewijs : 550 Euro Snelheidsovertreding : 650 Euro Varen waar je niet mag : 230 Euro Geen gebruik maken van de dodemansknop : 230 Euro Met…
Hoe ik mijn passage plan gebruik.
juni 30, 2020
Hoe het Nautinstruct passage plan invullen en gebruiken Volgens Solas V/34 moeten alle vaartuigen op zee hun reis op voorhand voorbereiden (een passage plan maken).De Solas regels beschrijven waaruit een reisplan moet bestaan, maar hoe je het…
Samenvatting en vereenvoudigde versie van het internationaal aanvaringsreglement (IAR & BVA )
mei 03, 2020
Samenvatting en vereenvoudiging van het internationaal aanvaringsreglement Reglementen zijn saai , ingewikkeld en niet leuk om te lezen , laat staan te studeren ( tenzij je een jurist bent natuurlijk )Ik heb een samenvatting gemaakt van de…