Internationaal varen

Een niet-Schengenland in of uit varen

politiecontroleWie met een plezierjacht een niet-Schengenland binnenvaart of verlaat moet altijd  eerst naar de havenautoriteiten, meestal Harbourmaster genoemd (opgelet : dit is niet de havenmeester van de jachthaven, maar wel de havenkapitein). 
Deze controleert o.a 

  • de crewlijst met de Id-kaarten of paspoorten,
  • de bootpapieren zoals inschrijvingsattest, keuringsattest,
  • het veiligheidsmateriaal 
  • de verzekering (een Engels verzekeringsattest wordt meestal aanvaard , maar het is aan te raden dit ook in de lokale taal te hebben)
  • geldig vaarbewijs van de schipper (opgelet: als men commercieel vaart!).
  • een getekend dokument met toestemming van de eigenaar als het  jou boot niet is 
  • Het kan gebeuren dat men ook achter het schiplogboek vraagt om aan te tonen vanwaar je komt .

In sommige landen(zoals Kroatië) moet men bij het binnenvaren ook een vaarbelasting betalen.
Als alles in orde is,  zal de Habourmaster je  een afgestempelde crewlijst overhandigen waarmee je naar de -grens of scheepvaartpolitie moet gaan . Deze zal de crewlijst opnieuw afstempelen en dan  moet men nog naar de douane met alle documenten.

Zowel de Harbourmaster, de politie en de douane hebben het recht om aan boord te komen en het jacht te inspecteren.
Als men de territoriale wateren van een niet-Schengen land  betreedt, ook als is het desbetreffende  land  lid van de EU (zoals vb Kroatië), is het aan te raden om de Quebecvlag te voeren en zo snel mogelijk naar een kantoor van de Harbourmaster te varen.

Opgelet: Het is verplicht om rechtstreeks van de internationale wateren naar het dichtste bijzijnde haven te varen waar men zich kan inklaren . Als dat niet mogelijk is moet contact opnemen met de autoriteiten via VHF ).  
De plaatslijst van de  Harbourmasters vindt men op het internet of in de pilotboek. Kijk goed de openingsuren en -dagen  om verassingen te vermijden.
Houd er ook rekening mee dat deze formaliteiten gerust een halve dag in beslag kunnen nemen. Om de procedure te versnellen maken de superjachten meestal gebruik van een lokaal agent die de lokale taal spreekt en de regels kent.
Het niet respecteren van deze formaliteiten kan vergaande gevolgen hebben zoals het aaan de ketting leggen van het  schip, een boete of gevangenisstraf.

Lees ook mijn artikel : De vlaggenetiquette

Foto hierboven was van een controle van de Guardia Civil ( in burger )  in Palerma tijdens het overbrengen van een motorjacht van Kroatië naar Mallorca 

Nog tips , vragen of opmerkingen  ? Laat het mij weten op nautinstruct@gmail.com

Nautinstruct bv

Eddy Coenen

Overleiestraat 104
8530 Harelbeke

info@nautinstruct.be
+32 483 601.608

 

Volg ons op Facebook

Facebook Logo

Volg ons op Linkedin

linkedin logo 300x300

Volg ons op Twitter

twitter logo

Schrijf je in op onze nieuwsbrief