Astronavigatie - Yachtmaster ocean theorie opleiding

Je kan maar beter voorbereid zijn indien de GNSS je geen positie meer geeft doordat bv de GNSS kaartplotter het begeeft door een panne of blikseminslag, maar ook door een storing of defect van de satellieten. Lees ook: Waarom mag je de GNSS systemen niet vertrouwen?
Hoe werkt astronavigatie ?
Dankzij jarenlange observatie weten we nu waar en wanneer de hemellichamen zoals de zon, planeten, sterren zich bevinden op elke moment van de dag (of nacht).
Als we de positie van de hemellichamen kennen, kunnen we ze gebruiken om een peiling te maken (net zoals bij een vuurtoren).
Om deze peiling te kunnen maken hebben we een sextant nodig. Met de sextant meten we de hoek van het hemellichaam (waarvan we de positie kennen) en de horizon die we kunnen zien. Met deze informatie kunnen we onze positie op de aarde berekenen.
Wat hebben we nodig om onze positie te berekenen via astronavigatie?
Om een positie te kunnen berekenen met de hemellichamen hebben we nodig :
- Een sextant: Om de hoek te meten tussen de hemellichaam en de horizon.
- Het boek Nautical Alamanak: Om te weten waar het hemellichaam zich bevindt op elk moment van de dag (of nacht).
- Sight reduction table: Tabellen met voorgekauwde berekeningen die ervoor zorgen dat je geen formules moet gebruiken.
- . Een nauwkeurige klok: Om de juiste tijd te weten wanneer je de hoek tussen het hemellichaam en de horizon hebt gemeten.
- Formulieren: Die ervoor zorgen dat je de juiste informatie op de juiste plaats zet voor je berekening (vooral voor de starters).
Er zijn verschillende manieren om de berekeningen te maken en de RYA gebruikt de meest snelle en eenvoudigste methode, ook destijds gebruikt in de luchtvaart. Bij deze methode worden geen formules gebruikt. We maken gebruik van tabellen met voorgekauwde berekeningen uit het boek Sight reduction table. Er moet enkel op- en afgeteld worden!
Hoe de sextant te gebruiken kan ik je op een halfuur leren, maar om de berekeningen onder de knie te krijgen, moet je rekenen op een Yachtmaster ocean opleiding (in een klaslokaal of online) van ongeveer 40 uren. Op het einde van de cursus is er een schriftelijk examen en ontvang je het certificaat RYA Yachtmaster ocean shorebased certificaat in geval van succes.
Hoe nauwkeurig is astronavigatie ?
Met de astronavigatie positie zijn we al tevreden met een nauwkeurigheid van een paar mijl. Meeste vuurtorens langs de kust zijn gericht naar open zee en hebben een reikwijdte van 30 mijl. Als we 's nachts in de buurt kunnen komen binnen de 30 mijl van deze vuurtoren kunnen we overschakelen naar traditionele kustnavigatie met peilkompas.
Astronavigatie formulieren
Mijn formulieren die helpen om de berekeningen te maken en kunnen hier gedownload worden.
Klik hier om mijn Astronavigatie proforma formulieren te downloaden om je positie te bepalen met de zon :
Bij de RYA Yachtmaster oceaan cursus wordt er onder andere ook aandacht besteed aan ;
- grootcirkel navigatie
- Weer route kaarten
- Oceaan passage planning
- Nautische publicaties
- Wereld meteo
- Omgaan met tropische stormen
- Communicatie middelen op de oceaan
Lees ook : Mijn tips voor een Atlantische oceaan oversteek
Begin december organiseer ik een RYA Yachtmster cursus in San Sebastian de la Gomera
Geïnteresseerd in een Astronavigatie-cursus ? Laat het mij weten op nautinstruct@gmail.com
Vragen en of opmerkingen zijn welkom op nautinstruct@gmail.com