Met een touw aan het land ankeren
Ankeren is erg populair, maar de bekende baaien raken snel vol. Ankeren met een achtertros die verbonden is met het land is een interessante optie en biedt verschillende voordelen:
- Je boot ligt stabiel.
- De boot heeft geen draaicirkel en kan dus niet botsen met andere boten of aan de grond lopen.
- Je neemt minder ruimte in een baai in.
- Omdat je anker en ankerketting op een hellend vlak liggen, geeft dit extra houdkracht.
Een nadeel is dat er altijd iemand de boot moet verlaten met een lange tros om deze vast te maken aan een boom, rots of in de grond.
Voorbereiding op ankeren met een tros aan het land
Vaar vooruit naar de plek waar je wilt ankeren en verken de diepte en de afstand tot het land. Maak een lange achtertros klaar met een geschikt bevestigingsmiddel, zoals een klein werpanker als je de tros achter een rots wilt vastmaken, of een ketting als je deze rond een boom of rots wilt bevestigen.
Er zijn twee methodes om te ankeren met een tros aan het land.
Methode 1: Anker uitgooien en achteruit varen
Vaar achteruit naar de kust en let goed op de diepte (houd er rekening mee dat de dieptemeter meestal vooraan bij de kiel is geplaatst).
Zodra de boot stil ligt en je zeker weet dat het anker houdt, laat je een bemanningslid in het water, bij voorkeur met een bijboot of SUP-board, met een lange tros naar de kust gaan om de lijn van het achterschip vast te maken aan een rots of boom.
Nadelen en risico’s van deze methode:
- Bij dwarswind is het moeilijk om de boot op zijn plaats te houden.
- Om de boot stabiel te houden, moet je regelmatig achteruit slaan, wat het risico vergroot dat de tros in de schroef terechtkomt.
- De persoon in het water kan onder de boot komen en in de schroef verstrikt raken.
- Een lang touw in het water weegt al snel een paar kilo, wat het zwemmen bemoeilijkt.
Methode 2: Eerst een tros naar de kust brengen
Verken de ankerplek en bepaal de locatie op de kust waar het achterschip wordt vastgemaakt. Stuur een bemanningslid eerst met een SUP-board of bijboot naar de wal met een lange tros (bij voorkeur een drijvend touw).
Zodra de tros is vastgemaakt aan het land, vaart de persoon met de bijboot of het SUP-board naar de gekozen ankerplaats. De schipper vaart achteruit, laat het anker vallen met zoveel mogelijk ketting en richt zich naar het bemanningslid, dat klaarstaat om de achtertros vast te maken aan de boot zodra de schipper het sein geeft dat het anker houdt en de boot stil ligt.
Voordelen van deze methode:
- Minder risico dat de persoon of de tros onder de boot terechtkomt.
- Door achteruit te varen ben je stabieler en kun je beter sturen.
- Er is minder stress bij het uitvoeren van de manoeuvre.
Tien tips om te ankeren met een touw aan het land
- Gebruik altijd zoveel mogelijk ankerketting.
- De persoon die naar de kust gaat, moet plastic schoenen en handschoenen dragen om verwondingen te voorkomen.
- Als er geen SUP-board of bijboot beschikbaar is en je kiest ervoor om te zwemmen, is het veiliger om de persoon een vast reddingsvest te laten dragen voor extra zichtbaarheid en drijfvermogen.
- Onderschat het gewicht van een lange, zinkende tros niet. Het is beter om met twee personen met een bijboot of SUP-board naar de wal te gaan: één stuurt en de ander beheert het touw.
- Om schavielen te voorkomen, kun je eerst een ketting aan de rots of boom vastmaken. Een andere optie is om de tros te beschermen met een plastic slang.
- Zorg ervoor dat de lange tros vooraf klaarligt zonder knopen of twists (het beste is om deze in een zigzagpatroon op te schieten).
- Gebruik bij voorkeur een drijvend touw of lijn, zoals een hekankerlijn van polyester band.
- Maak je schip bij voorkeur vast met twee achtertrossen. Als je slechts één lange tros kunt gebruiken, is het verstandig om een teugel aan het achterschip te maken.
- De eerste tros moet aan de windzijde worden vastgemaakt en daarna de lijzijde. Eenmaal de boot is vastgelegd met het anker en de achtertros, kun je de boot strakker vastzetten door de achterlijnen aan te halen en eventueel de ankerketting bij te stellen.
- Bevestig een dikke stootwil in het midden van de lijn om te markeren dat je achterschip aan het land is vastgemaakt. Dit voorkomt dat andere boten eroverheen of onderdoor varen.
Opm : Als er andere boten in de buurt zijn, is het verstandig om je stootwillen uit te zetten.
Lees ook : Tips om veilig te ankeren
Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com