Hoe voorkom je dat je droomvakantie op een boot een nachtmerrie wordt?
Vrijheid, gezonde zeelucht, avontuur, het verkennen van plaatsen die met de auto of te voet niet bereikbaar zijn, zwemmen, zonnen en snorkelen zijn allemaal goede redenen om een boot te huren. Bijna overal ter wereld kun je boten huren voor een dag, een week of langer, met of zonder schipper. Een boot huren zonder schipper wordt ook wel "bareboat" genoemd, terwijl een boot met schipper een "skipper charter" is.
Ik werk al meer dan tien jaar voor chartermaatschappijen en heb zelf tientallen keren boten gehuurd bij verschillende bedrijven wereldwijd. Helaas was het niet altijd rozengeur en maneschijn. Lees mijn artikel ; Twee weken zeilen in Frans Polynesie
Waar moet je op letten als je een boot huurt?
- De boot moet commercieel ingeschreven zijn
Dit betekent dat de boot aan bepaalde veiligheidseisen voldoet en is gecontroleerd door een overheidsdienst van het land waar de boot is ingeschreven. Het land waar de boot ligt, kan aanvullende eisen stellen.
Let op: Een niet-commercieel geregistreerde boot huren is onwettelijk en kan juridische gevolgen hebben. Ook bij een ongeval ben je dan niet gedekt door de verzekering. Een privéboot huren van vrienden of kennissen is niet zonder risico, zelfs niet als er een schipper aanwezig is.
Gratis een boot lenen van een vriend of meevaren is daarentegen wettelijk geen probleem. - Voorschot
Verhuurbedrijven vragen altijd een voorschot bij de boeking en het saldo één maand voor vertrek. Als het bedrijf failliet gaat, ben je je voorschot en eventuele betalingen kwijt. Controleer daarom de betrouwbaarheid en reputatie van het bedrijf.
• Hoe lang bestaat de maatschappij al?
• Heeft deze een goede reputatie?
• Is de prijs uitzonderlijk laag? - Extra kosten
Verhuurbedrijven geven vaak een basisprijs, maar er komen nog allerlei extra kosten bij, zoals schoonmaakkosten, toeristenbelasting en extra verzekeringen. Vraag altijd een overzicht van de totale prijs en bijkomende kosten om verrassingen ter plaatse te voorkomen. - Charterovereenkomst
Vraag altijd een kopie van de charterovereenkomst en een kopie van de verzekeringsovereenkomst in een taal die je begrijpt. Controleer ook of jouw vaarbewijs wordt geaccepteerd voor de boot die je wilt huren.
Vermijd online verhuurmaatschappijen die niet per e-mail of telefoon bereikbaar zijn. Goede communicatie is essentieel, vooral in geval van problemen.
In sommige landen en voor grotere boten moet je een bewijs van ervaring kunnen voorleggen. - Reviews
Lees reviews over het verhuurbedrijf en kies voor bedrijven die werkelijke foto’s van hun boten publiceren en de ouderdom van de boten vermelden. Betrouwbare bedrijven zijn transparant.
Sommige verhuurbedrijven laten je niet de exacte boot kiezen, maar geven je een "vergelijkbare" boot. - Borg & verzekering
Bij de aanvang van de huur moet je een borg betalen voor eventuele schade. Dit gebeurt meestal via een kredietkaart. Zorg ervoor dat je kredietlimiet voldoende is.
Bij sommige charter bedrijven kun je een aparte verzekering afsluiten om de borg te dekken . Ik kan dit zeker aanbevelen !
Als iemand anders schade aan je boot veroorzaakt, zorg dan voor foto’s en getuigen en verwittig onmiddellijk de chartermaatschappij. Maak een ongevalsaangifte (zie artikel: Hoe een ongeval aangeven).
Let op: nalatigheid en grove fouten worden meestal niet door de verzekering gedekt. Dronkenschap wordt als een grove fout beschouwd! - 7. Inspectie
Neem de tijd om de boot grondig te inspecteren op slijtage, defecten en schade.
In geval van twijfel kan het geen kwaad om onder de boot te duiken en een inspectie van het onderschip te doen.
Controleer ook het veiligheidsmateriaal. Bij veel charterboten ontbreekt of is het veiligheidsmateriaal verlopen. Maak foto’s en meld dit onmiddellijk aan het verhuurbedrijf. Bevestig dit per e-mail.
Ook als er een schipper aanwezig is, is het aan te raden het veiligheidsmateriaal zelf te controleren (zie safety briefing). - Zeekaarten
Zorg ervoor dat er recente, bijgewerkte zeekaarten aan boord zijn met een schaal van minimaal 1:100.000, evenals een pilotboek in een taal die je begrijpt.
Het is nog beter om je eigen zeekaarten en boeken mee te brengen en/of een elektronische zeekaart van het vaargebied op een tablet te downloaden (lees mijn artikel Varen zonder papieren zeekaarten). - Speciale regels van het verhuurbedrijf . Lees de regels goed vóórdat je een voorschot betaalt.
Mogelijke regels (die vaak in de kleine lettertjes staan):
- Verbod om ‘s nachts te varen.
- Verbod om te varen bij windkracht 5 Bft of meer.
- Verplichting om op vrijdagavond om 17:00 uur in de thuishaven te zijn (ook al loopt je huurperiode tot zaterdagochtend).
- Geen tussenkomst van de chartermaatschappij bij problemen als de boot verder is dan een bepaalde afstand.
- Liggeld in de thuishaven moet worden betaald.
- Speciale eisen voor het inleveren van de boot.
Het niet naleven van deze regels kan leiden tot verlies van de borg bij schade.
Let op: Als de chartermaatschappij een interventie uitvoert en er blijkt geen defect te zijn, dan worden de kosten meestal door jou betaald.
10. Checkout
Aan het einde van de huurperiode moet je de boot schoon ( poetsklaar ) afleveren: vuilnisbakken legen, koelkast leegmaken, al het eten verwijderen en de afwas doen. Sommige maatschappijen kunnen bijkomende eisen stellen.
Bij de meeste maatschappijen zal een duiker het onderschip inspecteren op schade.
Vaarbewijs, maar weinig ervaring?
Heb je een vaarbewijs maar weinig ervaring? Dan kan het nuttig zijn om een schipper te nemen of in een flottielje te varen met andere boten. Bij flottieljevaren word je begeleid, maar ben je minder vrij.
Voordelen en nadelen van flottieljevaren
VOORDELEN | NADELEN |
Er is begeleiding | Je bent minder vrij |
Sociaal contact met andere huurders | Avonden en nachten zijn meestal niet rustig |
Alles is op voorhand gereserveerd | Je kunt niet zelf de jachthaven, baai of het restaurant kiezen |
-Er is hulp bij problemen | Er zijn extra kosten aan verbonden |
Leuk voor kinderen om andere kinderen te ontmoeten |
Als je zelf een zeil- of motorboot huurt, bepaal je je bestemming in totale vrijheid.
Boot huren met een schipper
Je kunt ook een boot huren met een schipper (eventueel met hostess).
Als je een schipper van de verhuurmaatschappij aan boord hebt, is je aansprakelijkheid beperkt en is de borg meestal kleiner.
Voordelen en nadelen van een boot huren met schipper :
VOORDELEN | NADELEN |
Geen stress of zorgen | Een schipper kost extra geld |
Schipper kent de regio en mooie plekken | Je hebt minder privacy |
Geen verantwoordelijkheid | Een kajuit minder, want de schipper moet ook slapen |
Leerrijke ervaring | Soms klikt het niet met de schipper |
Niet alle schippers laten toe dat je zelf vaart, omdat zij verantwoordelijk zijn voor schade. Als je graag zelf wilt varen, vraag dan om een RYA-instructeur aan boord.
Lees ook mijn artikel: Boot huren met schipper
Charterboot boeken via een agent
Veel firma’s werken als agent en verhuren boten die niet van hen zijn. Bij problemen kunnen ze de schuld naar elkaar doorschuiven, dus wees extra voorzichtig.
Dit betekent niet dat alle agenten slecht zijn. Sommigen doen echt hun best om hun klanten goed te helpen.
Checklist om een boot te huren
Een checklist kan helpen om een goede keuze te maken .
Stuur mij een bericht en je krijgt gratis en vrijvlijvend een exemplaar in PDF
Commentaar of vragen hierover mail ons op nautinstruct@gmail.com